dimarts, 15 de desembre del 2015

Material Previ: Cales de l'Escala

Ja tornem a ser aquí!
Us proposem un material per treballar a l'aula abans de fer l'itinerari per les cales de l'Escala i la visita a la casa que va tenir com a darrer habitant en Cinto Xuà, un pescador de tota la vida.


Com de costum, hi ha la Presentació per a treballar a classe amb l'alumnat i la Guia didàctica per als/les mestres.

Esperem que la visita al barri vell de l'Escala us serveixi per a comparar-lo amb el vostre poble.

Fins aviat
Eusebi

dilluns, 14 de desembre del 2015

Material Previ: Sistema Dunar d'Empúries amb GPS


El coneixement del Sistema dunar d'Empúries servirà també per fer pràctiques amb gps.  Per començar a motivar l'alumnat recomanem descarregar-vos la presentació per veure i comentar amb l'alumnat. 

En la Guia didàctica per als professors/es podreu veure els punts que l'alumnat haurà de buscar amb els textos que els hi proposem, a partir dels quals i amb l'observació directa hauran de respondre les preguntes. També hi trobareu les qüestions que caldrà comentar i respondre durant la posada en comú. 


Observareu que aquesta guia didàctica està elaborada per al primer cicle d'ESO, sobretot per al primer curs. Estem preparant la del cicle superior de primària; us demanem que, mentre no estigui acabada, utilitzeu aquesta, en el benentès que el que canviarà seran els aspectes curriculars i de competències i en cap cas hi haurà canvis en els punts estudiats ni en els textos proposats.


També us podeu descarregar un glossari de termes que apareixen en els textos i que estan relacionats amb la botànica, el mar, els rius, la sorra, les dunes i el paisatge. Pensem que és molt recomanable que els treballeu a l'aula abans de venir per tal que l'alumnat ja en conegui el significat quan se'ls trobi durant el recorregut.

Si voleu ampliar els coneixements us recomanem entrar al  web del Sistema Dunar on hi trobareu un recull d'informacions i d'activitats interessants. Aquesta activitat també la podeu fer de treball posterior, la qual cosa ajudarà a consolidar els coneixements adquirits.

Serà bo que durant la presentació convideu el vostre alumnat a fer les preguntes que se'ls acudeixin i contestin de manera espontània, juntament amb les que ja s'hi proposen. 
No es busquen respostes correctes, sinó que reflecteixin el que ells pensen i les hipòtesis que en poden fer. 

L'activitat Descobrint el Sistema Dunar amb GPS, plantejarà als alumnes que facin un treball autònom amb el GPS pel sistema dunar d'Empúries.

Haureu d'organitzar prèviament subgrups de 3, 4 o 5 alumnes. Se'ls donarà un GPS per cercar els codis i els llocs i es comptarà amb l'ajut de mapa, fotografies i textos informatius relacionats. 
Abans d'iniciar l'activitat, se'ls explicarà el funcionament del GPS i del quadern de camp. 
Un cop finalitzat aquest itinerari de recerca, a les aules del CdA, es farà la posada en comú.

Salutacions,
Eusebi

divendres, 11 de desembre del 2015

Material previ: Sant Martí d'Empúries i espigo Hel·lenístic

Bon dia nois i noies!

 
 Encara que aquesta activitat la realitzareu amb els vostres mestres algun dia a la tarda, un cop acabem les activitats del CdA, us enviem una informació que us pot ser d'interès.

En aquest recorregut descobrirem els canvis del paisatge, diverses èpoques històriques i alguns personatges reflectits en antigues construccions.




Resseguirem la costa fins al poblet medieval de Sant Martí d'Empúries, antiga Palaiàpolis dels grecs, i ens aproparem a l'espigó que ells mateixos construïren, al s.II aC, per protegir el port d'Empúries.








És convenient veure la Presentació de Sant Martí d'Empúries i l'Espigó hel·lenístic per despertar la curiositat.
Per tal que el professorat tingueu constància de tots els elements que hi apareixen, podeu disposar d'aquesta Guia de Continguts.

Podeu també repassar la cronologia que us varem trametre a l'anterior entrada.




Ei, animeu-vos a fer comentaris al bloc!

Eusebi- CdA Empúries


dimecres, 9 de desembre del 2015

Material complementari: Un passeig pel temps!



Ja tornem a estar amb vosaltres!

En aquesta estada fareu un passeig per la Història a Empúries i l'Escala, especialment. Aquest passeig abraça molts i molts segles, ¡ quin embolic!
Per facilitar-vos la feina, us proposem treballar una mica la cronologia d'EmpúriesCal fixar-vos especialment en el moment de l'arribada dels grecs, romans, les invasions, la formació del comtat 'Empúries i la fundació del poble de l'Escala com a conseqüència d'un fet natural.

Us servirà també per conèixer el què va passar després de l'abandonament del Municipium Emporiae, així com el seu passat medieval i una mica la seva història més recent. Aquesta cronologia us ajudarà a contextualitzar Empúries i tanmateix Sant Martí d'Empúries. 

És una cronologia per aquells i aquelles estudiants atrevits i atrevides! 

Eusebi
CdA Empúries

dilluns, 7 de desembre del 2015

Material complementari: infografies d'una domus romana

Ave, nois i noies!

Voleu saber com eren les grans cases -domus- de l'Imperi Romà? A Empúries en trobarem algunes, i en una d'elles hi van viure en Tiberi i la Gal·la.
Si feu una passejada pel bloc que us acabo d'enllaçar a la primera foto (només cal clicar a sobre), us fareu una idea més clara de com podia haver estat la domus del nostre conte "Màrius i Gal.la".

De fet, aquest enllaç és molt interessant i recomanble perquè s'hi recreen molts aspectes de la cultura romana mitjançant infografies i vídeos. L'autor n'és l'Eduardo Barragán.




http://italicaromana.blogspot.com.es/





Us ha agradat?

Fins aviat,
Eusebi

divendres, 4 de desembre del 2015

Material complementari: infografíes d'una ciutat romana

Hola a tothom!

Ara que ja coneixeu una mica Empúries i heu visitat alguns dels llocs on va viure en Marius , la seva família i els seus amics, ¿voleu saber com era una taberna romana, com segurament devia ser la de la Safo?
¿I la termopholia on anaven a dinar?
¿I les termes on en Tiberi i la Gala es banyaven?

¿Us agradaria veure infografies de les antigues ciutats romanes?
¿Què deu voler dir això d' infografia?



Aneu al bloc de l'Eduardo Barragán: http://italicaromana.blogspot.com
Durant un minut us podeu moure tranquil•lament per una domus, una ínsula, unes termes...

¿Per què no feu una ullada als següents?


Una ínsula  Una taberna  Una cuin Un campament militar

Una basílica  Una ciutat  Un fòrum  Un temple

Unes termes

Un artista, l'Eduardo Barragán!



Animeu-vos! És molt interessant!

Eusebi

dimecres, 2 de desembre del 2015

Material complementari: Visita virtual a Empúries

Voleu fer una visita virtual a l'Empúries del segle I?

En Jaume Mach ha obert un bloc -omnia mea mecum porto- on va fent públics els materials que elabora sobre Empúries, a més dels estudis sobre el comtat medieval.



Temple capitolí d'Empúries
Autor: Jaume Mach

Una part important del seu treball es dedica a representar edificis 3D i compartir-los a través del Google Earth. Tanmateix els edificis "recreats" no s'hi poden incloure i són els que ens han cridat més l'atenció.

Només cal clicar a sobre de la infografia.

Us ha agradat?

Eusebi

dilluns, 30 de novembre del 2015

Material previ: Ruïnes d'Empúries


Companys i companyes,

Com que voldreu treure el màxim suc dels dies que passareu a l'Alt Empordà i perquè la vostra participació sigui fruit de la recerca i la motivació, és convenient que treballeu els temes prèviament a les vostres aules, en la temporització que creieu més adient.

Ara mateix comencem a enllaçar-vos directament a la pàgina de materials de la nostra web. Heu de clicar a les paraules marcades en un altre color (vermell). No us farem tots els enllaços de les activitats previstes de cop, sinó de forma esglaonada.


EMPÚRIES

¿Us veieu visitant Empúries? Algú dirà: pedres i més pedres, i, a sobre, mal posades!

Per a evitar aquesta percepció que tenen alguns, us proposem que abans de venir llegiu i treballeu a classe el conte d'en Màrius d'Empúries. És un noi de l'edat del vostre alumnat amb els seus amics i amigues. Vivien a Empúries el segle I dC i podreu resseguir les activitats que feien habitualment durant una jornada. Durant el recorregut anirem reconeixent tots els llocs on vivien, estudiaven i jugaven en Màrius i els seus amics i amigues. Així serà més fàcil imaginar-nos com era aquesta ciutat fa.... quants segles?
És molt important que feu aquest treball previ per tal de contextualitzar l'itinerari. Hem constatat que com més han treballat el conte, més profit en treuen de la visita. Per això us demanem que el llegiu, que el comenteu, que ens en feu preguntes, que us en feu vosaltres mateixos, de preguntes volem dir; que investigueu...

Si els i les mestres, voleu tenir un detall de la visita que farem a les ruïnes, disposeu d'una guia de continguts. Només cal clicar i s'obrirà l'enllaç.

Si hi ha alumnes de nova incorporació o que tinguin dificultats amb la lectura, disposem una versió del conte amb molt poc text i amb molta imatge.

També tenim la versió en castellà de Màrius, el emporitano per si el voleu llegir en castellà.

Si hi ha alumnes de nova incorporació o que tinguin dificultats amb la lectura, disposem una versió del conte amb molt poc text i amb molta imatge. Aquesta visualització també serveix com a repàs.

També tenim la versió en castellà de Màrius, el emporitano per si el voleu llegir en castellà.


A banda d'aquest conte, us recomanem la lectura a classe dels principals mites que s'explicaran al llarg de la visita. Uns bona opció és que els alumnes es preparin, per grups, un mite i l'expliquin sota l'orientació metodològica d'un responsable del CdA Empúries. Trobareu els textos enllaçats a la pàgina web de l'activitat Empúries, de la mà dels déus. A més, us recomanem veure prèviament a l'aula la pel·lícula Troia, dirigida l'any 2004 per Wolfang Petersen.

I una altra cosa

TV3 va oferir un programa especial d'"Històries de Catalunya" dedicat a Empúries, amb un títol molt eloqüent, aquí enllaçatat: "Empúries, l'ànima de Catalunya".


Esperem que us agradi molt i us sigui ben útil.

Salutacions, 
Eusebi

divendres, 9 d’octubre del 2015

Programa d'activiats i horaris




Benvolgudes companyes,
tenim anotat:
40 alumnes de 5è i 6è de Primària, els dies 7, 8 i 9 de març de 2018. Pel nombre d'alumnes treballarem amb 3 grups durant les activitats de "Les cales de l'Escala", Empúries i Sant Martí d'Empúries. Per a l'activitat del Sistema Dunar amb GPS faríem dos grups amb el mateix nombre d'alumnes i subgrups de 4 i 5 alumnes cadascun. 

Aquest és el programa d'activitats que van pactar a la Trobada de Coordinació:

Dimecres, 7 de març

Al matí visitareu pel vostre compte la gola del Ter. Cap el migdia, l'autocar us deixarà a l'alberg per descarregar l'equipatge i dinar a la pineda de l'alberg. Cap a 2/4 de 3 iniciaríem l'activitat de "Cales de l'Escala". Abans de fer l'activitat heu d'agafar el berenar de l'alberg i distribuir-lo a les motxilles dels alumnes per poder berenar a la platja de les Barques de l'Escala, aprofitant el bon temps (així ho desitgem!)

12:00-13:00 Arribada a l'alberg
14:30-17:00 Sistema dunar amb GPS
18:00 Berenar
20:00 Sopar

Dijous, 8 de març
08:30 Esmorzar
10:00 Entrada al jaciment d'Empúries
13:00 Dinar a l'alberg
14:30 Cales de l'Escala + Can Cinto Xuà
17:00 Fi de l'activitat
18:00 Berenar
20:00 Sopar

Divendres, 9 de març
08:30 Esmorzar
10:00 Museu de l'Anxova i de la Sal (MASLE)
12:45 Fi de les activitats al CdA i temps de lleure
13:00 Dinar a l'alberg

Com ho veieu?
Si observeu alguna errada ens ho feu saber i intentaríem solucionar-la el més aviat possible.

Eusebi Ayensa - CdA Empúries